Kostel sv. Prokopa v Dobřínsku

Vždyť to je jen obyčejný kostelík. A nebo ne? Aneb co všechno se dá vyčíst při stavebně technickém průzkumu krovu.

Kostel sv. Prokopa je poprvé písemně zmiňován v roce 1298. Tehdy měl jen plochostropou loď a krátké, rovně ukončené kněžiště.

Někdy v 2. pol. 15. stol. bylo kněžiště zvětšeno o pětiboký závěr a zaklenuto, obvodní zdivo zvýšeno a zaklenut nový vítězný oblouk.

Roku 1826 byla loď zvětšena o západní přístavbu, o deset let později přibyla věž.

Stavební vývoj je prakticky ukončen roku 1947, kdy přibyla ještě sakristie.

Proč to všechno píšu? Protože to tam všechno stále ještě je! A nejlépe jdou tyto změny vidět v krovu, kde jednotlivé etapy nesjednocují zdobné omítky ani reliéfní štuky, ale všechno je ponecháno tak, jak když zedníci odešli. A to je pak při stavebně technickém průzkumu krovu radost objevovat.

Samotný krov je někde z konce 19. stol. Jde o ještě krokevní krov s jedním patrem hambalků, ale už vázaný stojatou stolicí se šikmými vzpěrami. Šikmé vzpěry jsou ještě plátované na rybinu, ale mezilehlé „jalové“ vazby jsou už místo vazných trámů jen s krátčaty čepovanými do výměn. K nalezení v něm byla, mimo spousty tesaříka, i starší taška bobrovka.

Zajímají Vás historické krovy? Fotoreportáže a další zajímavosti z aktuálních průzkumů můžete sledovat i na mém fb profilu nebo instagramu @pruzkumykrovu !