Maják v Králově Poli bude zase svítit novotou!

Cože? V brněnském Králově Poli že je nějaký maják? To bych s na to podíval! – No prosím, jen račte!

Husův sbor v Králově Poli byl postaven roku 1925 jako vůbec první sbor této nově vzniklé církve v Brně. Výstavbě předcházela architektonická soutěž, v které zvítězil odvážný funkcionalistický návrh architekta Josefa Nováka.

Ten do popředí návrhu postavil ústřední mohutnou věž s proskleným nejvyšším patrem. No a díky této věži dostal celý sbor svou spirituální i docela faktickou přezdívku.

Ačkoliv je na budově použito mnoho tehdy čerstvě moderního železobetonu, iluzorní strop hlavního sálu, tvořený ocelovými I nosníky a roštem z dřevěných trámků, je stejně jako samotný krov zbudován velmi úsporně.

I přes mnohé deformace subtilních prvků, se však krov dožije svého stoletého výročí v docela dobrém stavu. A to hlavně kvůli pravidelné a pečlivé kontrole a údržbě krytiny, která tu jistojistě probíhala. (Malý, ale naléhavý apel na všechny správce nemovitostí.)

Na střeše se totiž dochovala původní krytina – dvoufalcová taška z bývalé Panské cihelny rodiny Salmů z Blanska. Je sice už na hranici své životnosti, přesto na ni lze při troše hledání ještě najít ručně škrábaná sériová čísla forem. A to je po 99 letech na střeše docela dobrý, no ne? Kéž by takovou trvanlivost měly i dnes vyrobené tašky.

Na objektu v roce 2023 započaly přípravné práce a průzkumy potřebné pro jeho citlivou obnovu, včetně stavebně technického průzkumu krovu a stropu, který jsem měla možnost realizovat. Držme mu společně palce, aspoň do dalších 100 let!